|
Cauza principala a acestei
boli pare a fi suprapopularea in conditii neprielnice,
intr-un acvariu neintretinut. Omoara foarte multi pesti
deoarece evolueaza foarte incet fara semne importante
care sa ne faca sa aplicam vreun tratament anume.
__
Nu exista tratament pentru aceasta boala. Cea mai buna
solutie este distrugerea pestilor infestati, iar daca
conditiile neprielnice sau suprapoluarea acvariului
sunt cauzele bolii, solutia este corectarea acestor
aspecte. Se pare ca este posibil ca si oamenii sa contacteze
aceasta boala, desi probabilitatea este foarte redusa,
astfel incat se recomanda atentie in tratarea ei. |
Columnaris este o boala provocata
de bacteria Chondrococcus columnaris care formeaza
niste tufe subtiri (panza de paianjen) de culoare alba
in jurul gurii sau apar niste pete albe pe corp si afecteaza
in special speciile vivipare. Uneori este confundata
cu Saprolegnia. Pestii isi pierd apetitul si devin inerti.
Bacteria Cythophaga columnaris are o dimensiune |
|
de
0.5-10 microni si se pare ca afecteaza pestii care prezinta
leziuni. Boala este deosebit de contagioasa si periculoasa
si poate duce la moartea tuturor pestilor dintr-un acvariu.
Uneori bacteria este introdusa in acvariu odata cu mancarea.
Labyrinthfish si Apistogrammas sunt foarte susceptibili
la aceasta boala, iar daca sunt introdusi in acvariu
purtand aceasta boala, vor incepe sa prezinte primele
simptome dupa cca 2 saptamani. Stresul pare a fi un
factor major in aceasta boala si poate implica orica
factor cauzator de stress: nivel redus de oxygen, nivel
ridicat de azotiti, temperaturi prea mari sau prea mici,
suprapopulare, leziuni mecanice, grad de duritate a
apei etc.
Tratament:
a) Se folosesc 10000 de unitati de
penicilina per litru de apa. Se repeta tratamentul dupa
2 zile.
b) Se foloseste cloromicetina, 10-20
mg/l, cu repetare dupa 2 zile.
c) Bai in albastru de metil in acvariu
de carantina pe o perioada de 15 zile– a se citi
prospectul produsului pentru dozaj. Temperatura trebuie
ridicata la 30°C. Hranirea pestilor trebuie sa se
faca in cantitati foarte mici care sa fie consumate
imediat. |
|
|