|
Importanta calitatii apei
Pe langa schimbarea
regulata a apei, acvaristii trebuie sa inteleaga ciclurile
variate de natura chimica si poluanta care exista in orice
acvariu.
Tinand seama de capacitatea
ei de dizolvare, apa poate extrage si retine din sol, roci,
alimente si chiar din vasele utilizate la pregatirea hranei,
diferite microelemente, cat si un sir de metale: Cd, Co, Cu,
Ni, Cr, Mn, Zi, etc., cu actiune toxica, in functie de calitatea
ei de a fi dura sau moale.
Duritatea apei se datoreaza
in cea mai mare parte prezentei sarurilor de Ca si de Mg,
cat si ionilor hidrogeno-carbonati neintalniti in apele moi.
Daca apa este lipsita sau carentata in saruri de Ca si Mg,
mortalitatea prin boli cardiovasculare este mult mai crescuta.
Sa observat o corelatie inversa intre duritatea apei si mortalitatea
cardiovasculara: cu cat duritatea apei este mai redusa, cu
atat mai mult se inregistreaza imbolnaviri si o rata a mortalitatii
mai crescuta.
In acelasi timp, factorul
de duritate poate inhiba dizolvarea microelementelor nocive,
in timp ce actiunea daunatoare a apelor moi s-ar putea datora
raportului Mg / Ca sau usurintei de vehiculare, de transport
al microelementelor toxice extrase din sol.
Ciclul pH (verificat
in fiecare saptamana)
pH este o masura a aciditatii si alcalinitatii din acvariu.
Intervalul de variatie al pH-ului este mare, in functie de
mediul in care traiesc pestii. Majoritatea pestilor crescuti
de acvaristi necesita ca valoarea pH sa fie cuprinsa intre
6.8-7.6. Pentru testarea pH-ului, folositi TetraTest pH Kit.
|
|