|
Aspecte generale
Acvariul este o lume subacvatica magica unde vietuiesc pesti
viu colorati. Acvariul contine de obicei apa dulce, ceea ce
inseamna ca este apa cu un grad de salinitate redus, asemenea
apei de baut de la chiuveta. Aceasta apa trebuie pregatita
in mod corespunzator pentru a indeparta toate elementele chimice
care ar putea afecta pestii si plantele din acvariu. Trebuie
tinut cont de pestii cu care dorim sa populam acvariu - acestia
trebuie sa fie pesti de apa dulce pentru a putea supravietui
in acvariu.
Apa trebuie schimbata
saptamanal si nu se va inlocui niciodata mai mult de 20% din
volumul acvariului pentru a nu deteriora habitatul creat.
Pentru a mentine calitatea apei o perioada cat mai lunga,
acvariul trebuie dotat cu un filtru mecanico-chimic (burete,
bumbac si carbune activ) de calitate; acesta trebuie curatat
periodic.
Intrucat apa de la robinet contine clor, care trebuie eliminat,
apa se pune in vase si se aereaza puternic, se lasa nu mai
mult de 2-3 zile in vase descoperite sau se incalzeste usor.
Calitatea apei
difera de la o zona la alta, chiar si in Bucuresti.
Duritatea corespunde ansamblului sarurilor de Ca si Mg cat
si ionilor hidrogeno-carbonati neintalniti in apele moi. Duritatea
poate avea efecte variate asupra pestilor si plantelor din
acvariu. Aciditatea
sau alcalinitatea apei se determina prin cantitatea de ioni
de hidrogen si se masoara pe scara pH (produs hidrogen) cuprinsa
intre 0 (acida) si 14 (alcalina), valoarea 7 find valoare
neutra. Pentru a evita moartea pestilor cand sunt mutati dintr-un
bazin in altu (la cumparare, amenajare, etc.), amestecam apa
sau folosim diverse produse ce controleaza si modifica valoarea
pH-ului.
|
|